وبسایت خبری
امروز: سه شنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸
دستورالعمل جهت سالم سازی و نگه داری سبزیجات
سبزیجات یکی از فسادپذیرترین محصولات کشاورزی هستند. این محصول در مزرعه ممکن است با مدفوع حیوانات یا جریان فاضلاب ها و... آغشته شود، لذا به سادگی می تواند انگل پذیر باشند. بنابراین جهت جلوگیری از آثار نامطلوب موارد فوق روش زیر را ارائه می کنیم:

* پاک سازی: ابتدا سبزیجات را به خوبی پاک کنید و شست و شو دهید تا مواد زائد و گل و لای آن برطرف شود.

* انگل زدایی: سبزیجات را در یک ظرف متناسب با میزان سبزی، ریخته و به ازای هر لیتر ۳ تا ۵ قطره مایع ظرف شویی معمولی به آن اضافه کرده و ظرف را از آب پر کرده و قدری به هم بزنید تا تمام سبزی در داخل کف آب قرار گیرد. مدت ۵ دقیقه سبزی را در کف آب نگه دارید، سپس سبزی را از روی کف آب جمع آوری کرده و کف آب را تخلیه کنید. ظرف و سبزی را دوباره با آب سالم شست و شو دهید تا تمام انگل ها و باقی مانده ی مایع ظرف شویی از آن ها جدا شوند.

* ضد عفونی: برای ضد عفونی و از بین بردن میکروب ها مقداری پودر پرکلرین ۷۰ در صد را متناسب با ظرف مورد استفاده، در ظرف پر از آب ریخته (به ازای هر ظرف ۵ لیتری، ۱ گرم ‹‹ نصف قاشق چای خوری›› پرکلرین ۷۰ در صد)، به طور کامل حل کنید تا محلول ضد عفونی کننده به دست آید، سپس سبزی انگل زدایی شده را برای مدت ۵ دقیقه در محلول ضد عفونی کننده ی اخیر قرار دهید تا میکروب های آن کشته شوند. توضیح آن که اگر پرکلرین در دست رس نباشد می توانید از هر ماده‌ی ضد عفونی کننده ی مجاز دیگری که در داروخانه، سوپر مارکت یا بقالی ها وجود دارد، طبق دستورالعمل مصرف آن، استفاده کنید.

* شست و شو: سبزی ضد عفونی شده را به طور مجدد با آب سالم بشویید تا باقی مانده ی کلر از آن جدا شود و سپس مصرف کنید.

تذکر: مصرف نمک طعام به هیچ وجه در ضد عفونی سبزیجات مؤثر نیست.

با توجه به موارد فوق، برای نگه داری این گونه سبزیجات باید آب سطح سبزیجات به طور کامل گرفته شود، زیرا احتمال رشد میکروب ها که بعد از شستن به سبزیجات حمله می کنند به دلیل وجود رطوبت ( آب سطح سبزیجات ) بسیار زیاد است.

فساد سبزیجات

تمامی گیاهان خوراکی پس از جدا شدن از گیاه مادر چنان چه در نگه داری آن ها موازین و اصول نگه داری صحیح رعایت نشود، پوسیده شده و لذا قابلیت مصرف خود را از دست می دهند. از سویی، اگر چه کاهش کیفیت محصول با اختلالات فیزیولوژیکی شدت می یابد لیکن بدون شک مهم ترین عامل فساد فوری سبزیجات، فعالیت میکروارگانیسم ها است.

به طور کلی باید گفت فساد سبزیجات در نتیجه ی عوامل فیزیکی، واکنش های آنزیمی، واکنش های میکروبی یا ترکیبی از این عوامل است. به گونه ای که صدمات مکانیکی حاصل از حیوانات، پرندگان، حشرات یا ضربه زدن، زخمی شدن ، ترکیدن ، بریدن، یخ زدن، خشک شدن یا حمل نادرست باعث افزایش واکنش آنزیمی و یا رشد میکروب ها می شود. در ضمن شرایط نامناسب محیط در طول جمع آوری محصول، انتقال، نگه داری و فروش نیز باعث افزایش فساد می شود.

یاد آوری می شود عمده ترین یا غالب ترین نوع فساد نه تنها با نوع سبزیجات متفاوت است، بلکه تا حدی بستگی به گونه های آن ها ( سبزیجات ) نیز دارد. باید گفت فساد میکروبی می تواند ناشی از میکروب های گیاه و میکروب های ساپروفیت (گندزا) باشد که شما برخی از فساد سبزیحات را به صورت نرم شدن ریشه می بینید که در نتیجه آن ریشه ها آبکی، نرم، شل و بدبو هستند، برخی را به صورت لکه دار شدن برگ سبزی ها، کپک آبی رنگ و کپک کرک دار که خود را به صورت توده های پشمی سفید رنگ نشان می دهد، مشاهده می کنید. فساد ریشه ای نرم و آبکی که بیش تر در سبزیجات یافت می شود، فساد ناشی از لزج و ترش شدن است که توسط باکتری های ساپروفیت در سبزیجات به دلیل انباشته شدن رطوبت و حرارت ایجاد می شود و علاوه بر این موارد فساد قارچی سبزیجات است که باعث آبکی و نرم شدن سبزیجات می شود.

حذف فساد سبزیجات در اینجا هدف از فساد، عبارت است از هرگونه آلودگی ای مانند کپک زدگی، له شدن برگ ها، یخ زدن برگ ها و... به همین منظور باید گفت فساد در سبزیجات به صورت فساد سطحی و عمقی مشاهده می شود. چنان چه فساد سبزیجات سطحی باشد قبل از نگه داری باید آن را برطرف کرد. این عمل به وسیله ی جدا کردن قسمت فاسد شده است و در صورت نگه داری، به صورت روش هایی باید عمل کرد که پیش تر اعلام شد بنابراین تأکید می شود، حتماً قسمت فاسد شده باید جدا شود لیکن در خصوص شستن یا نشستن سبزیجات، برای نگه‌داری آن‌ها، به صورت روش‌هایی که اعلام شد و هم‌چنین بر اساس دستورالعمل سالم سازی سبزیجات می توان اقدام کرد. در خصوص فساد عمقی باید گفت که چنان چه سبزیجات دارای فساد عمیق باشند، باید قسمت های فاسد و فساد ایحاد کننده را به طور کامل جدا کرد تا به سبزیجات سالم آسیب و صدمه نرساند.

روش شستشوی مناسب سبزی‌ها

- ابتدا سبزی‌ها را خوب تمیز کنید و سبزی‌های پلاسیده شده را جدا کنید.

-سبزی‌ها را با آب سرد بشویید تا گل‌و لای و مواد اضافی آنها از بین برود (آب گرم سبب از بین رفتن برخی مواد مغذی موجود در آنها می‌شود، و سبزی را بیش از حد نرم می‌کند).

- اگر شستشو تحت فشار آب انجام شود، سبزی ها بهتر تمیز می‌شوند.

‏- برای از بین بردن تخم انگل‌ها باید سبزی‌ها را در یک ظرف مناسب بریبزید و ظرف را از آب پر کرد. برای هر لیتر آب باید ۳ـ۵ قطره مایع ظرفشویی در ظرف بریزید، سپس با دست هم بزنید تا تمام سبزی‌ها در کف حاصل از مایع ظرفشویی قرار گیرد.

پس از گذشت ۵ دقیقه باید سبزی‌ها را از بالای ظرف بردارید؛ زیرا تخم انگل سنگین است و در ته ظرف قرار می‌گیرد (نباید ظرف همراه سبزیجات را در آبکش برگردانید) سپ با آب سرد سبزی ها را کاملاً آبکشی کنید.

‏- برای از بین بردن میکروب‌ها باید سبزی‌هایی را که قبلاً با مایع ظرفشویی شسته شده‌اند، در مایع ضدعفونی‌کننده بریزید. برای این کار باید در یک ظرف ۱۰ لیتری آب، یک قاشق چایخوری پرکلرین (گرد کلر) را حل کنید و سبزی‌ها را به مدت ۵ دقیقه در آن بگذارید.

‏- پس از ضدعفونی کردن، باید سبزی‌ها را با آب سالم به خوبی بشویید.

‏- برای شستن میوه‌ها و سبزی‌هایی که در زیر زمین کشت می‌شوند، مانند هویج، سیب زمینی و... باید خاک روی آنها را با دقت پاک کرد. بهتر است کاهو ابتدا پرپر شود و سپس شستشو شود.

چند نکته در مورد خرید سبزیجات

‏- برای خرید سبزی از پلاستیک رنگ روشن یا پاکت کاغذی استفاده نمایید از پلاستیک مشکی (زباله) و روزنامه استفاده نکنید. اگر سبزیجات به مدت طولانی لابه لای روزنامه قرار گیرند، جوهر نوشته‌های روزنامه به تدریج جذب سبزی می گردند.

‏‏- در خرید سبزیجات توصیه می‌شود هر چه سبزی اندازه‌اش کوچکتر باشد تردتر می باشد.

‏- اگر نوعی خاصی از سبزی در فصل که در آن قرار دارید وجود ندارد، به جای انواع کنسرو شده، از انواع منجمد شده آن استفاده نمایید.

‏- سبزی‌ها دارای مقدار زیادی آب هستند که در صورت تبخیر باعث از بین رفتن بسیاری مواد مغذی موجود در سبزی و تغییر مزه آن ها نیز می‌شوند. با نگهداری سبزی‌ها در محیط مرطوب می‌توان مانع این تغییرات شوید.

‏- اگر سبزی‌هایی که در مغازه ها هستند در یخچال نگهداری شوند، مواد مغذی آنها به میزان بیشتری حفظ می گردد. آنزیم‌های موجود در سبزی‌ها سبب تغییر ترکیب سبزی‌ها و از دست دادن مواد مغذی آنها و همچنین باعث تبدیل قند موجود در سبزی‌ها به نشاسته می گردد. سرما باعث می‌شود فعالیت آنزیم‌ها کاهش یابد و در نتیجه دوام سبزی بیشتر گردد.

‏- برای نگهداری سبزی‌های خریداری شده در منزل توصیه می‌شود هر چه سریع‌تر آن را بشویید و پس از خارج شدن آب، آن را در پارچه نازک تمیز قرار دهید و در یخچال نگهداری کنید.

چهار عامل عمده باعث تخریب مواد مغذی موجود در سبزی‌ها می‌شوند: حرارت، نور، هوا و آب.

منبع: مجله خانواده خوشبخت

تهیه و تنظیم: مهناز عیسی زهی


786

سرویس : مقاله
تاریخ : ۱۳۹۸/۲/۲۵ - ۰۵:۴۹
کد خبر: ۴۵۷۸۹۸
 
ارسال به شبکه های اجتماعی
ارسال نظر
نام :
ایمیل:(اختیاری)
متن نظر:
لطفا مقدار عبارت
را در باکس روبرو وارد کنید:
ارسال
نظرات
انتشار یافته: 0
در انتظار بررسی: 0
غیر قابل انتشار: 0

آخرین اخبار

۱۳۹۸/۲/۳۱ - ۰۷:۰۳
روایت شهرام شکیبا از دیدار شب گذشته شاعران با رهبر انقلاب/ صداوسیما به شکل و شمایل بیش از فارسی دانستن اهمیت می‌دهد
مجری و برنامه‌ساز با سابقه تلویزیون، گفت: خیلی حسرت خوردم کاش خدمت‌شان عرض می‌کردم آقا! ما مجریان کاره‌ای نیستیم. الان اسپانسرها تصمیم می‌گیرند چه اتفاقی بیفتد و حتی مدیران هم کمتر ذی‌مسئله در این مو...
۱۳۹۸/۲/۳۱ - ۰۶:۵۸
برگزاری محفل انس با قران کریم در زاهدان برگزار شد
به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی زنان بلوچ از زاهدان، به مناسبت ماه بهار قرآن، محفل انس با قرآن کریم با حضور بانوان قاری تشییع و تسنن و اعضای اصلی و افتخاری کانون و بسیجیان در حسینیه عاشقان ثا...
۱۳۹۸/۲/۳۰ - ۰۷:۰۶
یک تن و ۵۵۱ کیلو مواد مخدر در زاهدان کشف شد
فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان از دستگیری ۲ قاچاقچی و کشف یک تن و ۵۵۱ کیلوگرم مواد مخدر در شهرستان زاهدان خبر داد.
۱۳۹۸/۲/۳۰ - ۰۷:۰۳
سازمان بسیج مداحان بالغ بر 500 شهید را تقدیم انقلاب کرده است
مسئول سازمان بسیج مداحان کشور گفت: سازمان بسیج مداحان بالغ بر 500 شهید مداح را در دقاع مقدس، دفاع از حرم، دفاع از وطن تقدیم انقلاب کرده است.
۱۳۹۸/۲/۳۰ - ۰۷:۰۲
۲۲ تن روغن خوراکی قاچاق در چابهار کشف شد
فرمانده انتظامی چابهار گفت: ۲۲ تن روغن خوراکی قاچاق در بازرسی از یک دستگاه تریلی در این شهرستان کشف شد.
۱۳۹۸/۲/۳۰ - ۰۷:۰۰
از 22 هزار بیمار فشار خونی استان سیستان و بلوچستان فقط 6 درصد فشار خون کنترل شده دارند
در طرح غربالگری فشار خون علاوه بر شناسایی بیماران دارای فشار خون، کنترل و بررسی وضعیت 22 هزار بیمار شناسایی شده و ارا ئه مراقبتها و اقدامات درمانی این بیماران از برنامه های دانشگاه علوم پزشکی زاهدان...
۱۳۹۸/۲/۳۰ - ۰۶:۰۱
طرح همای رحمت، سفره مهربانی با توزیع غذای گرم بین نیازمندان ایرانشهر
توزیع بیش از 300 بسته غذای گرم که با مشارکت تعدادی از خیرین و نیکوکاران و داوطلبان جمعیت هلال احمر شهرستان ایرانشهر انجام شد.
۱۳۹۸/۲/۳۰ - ۰۶:۰۰
خوراکی‌های شادی ونشاط آور
بعضی خوراکی‌ها به آزاد شدن سروتونین در مغز کمک بیشتری می‌کنند. با این خوراکی‌های شادی‌بخش آشنا شوید و با گنجاندن آن‌ها در برنامه غذایی خود، در 100 ساعت آینده شادابی بیشتر را تجربه کنید.
۱۳۹۸/۲/۳۰ - ۰۶:۰۰
خواص درمانی و غذایی گوجه ‌فرنگى
گوجه ‌فرنگى ابتدا به ‌عنوان گیاه زینتى در باغچه ‌ها مورد استفاده قرار گرفت و به نام سیب طلایى یا سیب عشق معروف شد. مصرف گوجه ‌فرنگى به‌ عنوان نوعى سبزى از قرن نوزدهم میلادى به بعد شروع شد و بعد از جنگ...
۱۳۹۸/۲/۳۰ - ۰۵:۵۹
خواص دارویی برگ بو
برگ بو چیست؟ برگ بو به انگلیسی : Bay laurel و با نام علمی : (Laurus nobilis) گیاهی خوشبو و همیشه‌ سبز است که به صورت درختچه و درخت یافت می شود. برگ بو فواید زیادی برای بدن دارد. ما در این مطلب به طور ...

پربننده ترین ها

پر بحث ترینها

۱۳۹۸/۲/۲۵ - ۰۷:۱۷
توصـيـه‌هـاي سـحـري
1.وعده سحري، معادل ناهاري است كه در روزهاي عادي مي‌‌خورديد؛ يعني انواع غذاهاي برنجي را مي‌توانيد در اين وعده بگنجانيد.
۱۳۹۸/۲/۲۵ - ۰۶:۵۳
رهبرانقلاب: من با شاهنامه مأنوسم، فرودسی ایران را سروده اما با دید یک مسلمان شیعه
حکمت قرآنی، همان حکمت ملی بومی و ایرانی ماست. این مفاهیم می‌تواند در این نقشها و تابلوها بیاید و وسیله‌یی بشود برای گسترش عالی‌ترین و زیباترین و سازنده‌ترین و مفیدترین و پُربهره‌ترین مفاهیم.
۱۳۹۸/۲/۲۹ - ۰۸:۰۳
خاصيتهای شگفت‌انگيز خوردن آب گرم موقع افطار
کبد را شستشو میدهد - دهان را خوشبو می سازد - معده را شستشو میدهد - آرام کننده رگهای به هیجان آمده است - حرارت معده را فرو می نشاند
۱۳۹۸/۲/۲۹ - ۰۶:۲۶
سنت‌های رمضان در بلوچستان
اهل سنت سیستان و بلوچستان در ماه مبارک رمضان آداب و رسوم خاصی دارند که یکی از آن‌ها اقامه نماز ۲۰ رکعتی با عنوان «نماز تراویح» است که از منظر اهل سنت فضایل زیادی دارد.
۱۳۹۸/۲/۲۵ - ۰۸:۴۱
کارگاه آموزشی حقوق در زابل برگزار شد
یکی از مسایل حقوقی در نظام خانوادگی اسلامی نفقه است. نفقه نوعی مسئولیت مالی است که با شرایط خاص خود بر عهده‌ی اشخاص گذاشته می‌شود، هر چند زن تمکن مالی نیز داشته باشد. وجوب نفقه بر مرد اسباب و دلایل مخ...
۱۳۹۸/۲/۲۵ - ۰۷:۲۹
گروه های غذایی در ماه رمضان
ماه رمضان، ماه نیایش با خداست. بهتر است با استفاده از اصول تغذیه ای زیر احساس ضعف ناشی از نخوردن غذا را در خود از بین ببریم تا بتوانیم به خوبی عبادت کنیم.
۱۳۹۸/۲/۲۵ - ۰۷:۲۴
بامیه خوشمزه مخصوص ماه رمضان
موادلازم 1.اب یک لیوان,2.روغن جامد پنجاه گرم,3.شربت بامیه یک ق غ,4.ارد یک لیوان و نیم,5.تخم مرغ دو الی سه عدد 6.وانیل یک چهارم ق چ,7.بیکینگ پودر یک قاشق چایخوری
۱۳۹۸/۲/۲۵ - ۰۷:۲۲
اصول تغذيه و رعايت مزاج در بهار
خوراکی‌های سازگار و ناسازگار در بهار *سازگار سبزي‌ها و دانه‌ها: سماق، تره، كلم، گشنيز، باقالي، لوبيا، گوجه‌فرنگي، شاهدانه، جو سياه، عدس، بادمجان، خشخاش، تمشك، غوره، خرمالو كال، چاي و قهوه.
۱۳۹۸/۲/۲۵ - ۰۶:۴۲
کمترین کار ما زنده نگهداشتن یاد و خاطره سوم خرداد و کار بزرگ دلاور مردان اسلام است.
به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی کانون فرهنگی زنان بلوچ از خاش ‌به نقل از روابط عمومی فرمانداری، سه شنبه ۲۴ اردیبهشت ماه جلسه ستاد گرامیداشت آزاد سازی خرمشهر و سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی (ره) با...
۱۳۹۸/۲/۳۱ - ۰۶:۵۸
برگزاری محفل انس با قران کریم در زاهدان برگزار شد
به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی زنان بلوچ از زاهدان، به مناسبت ماه بهار قرآن، محفل انس با قرآن کریم با حضور بانوان قاری تشییع و تسنن و اعضای اصلی و افتخاری کانون و بسیجیان در حسینیه عاشقان ثا...