وبسایت خبری
امروز: شنبه ۲۹ تیر ۱۳۹۸
دستورالعمل جهت سالم سازی و نگه داری سبزیجات
سبزیجات یکی از فسادپذیرترین محصولات کشاورزی هستند. این محصول در مزرعه ممکن است با مدفوع حیوانات یا جریان فاضلاب ها و... آغشته شود، لذا به سادگی می تواند انگل پذیر باشند. بنابراین جهت جلوگیری از آثار نامطلوب موارد فوق روش زیر را ارائه می کنیم:

* پاک سازی: ابتدا سبزیجات را به خوبی پاک کنید و شست و شو دهید تا مواد زائد و گل و لای آن برطرف شود.

* انگل زدایی: سبزیجات را در یک ظرف متناسب با میزان سبزی، ریخته و به ازای هر لیتر ۳ تا ۵ قطره مایع ظرف شویی معمولی به آن اضافه کرده و ظرف را از آب پر کرده و قدری به هم بزنید تا تمام سبزی در داخل کف آب قرار گیرد. مدت ۵ دقیقه سبزی را در کف آب نگه دارید، سپس سبزی را از روی کف آب جمع آوری کرده و کف آب را تخلیه کنید. ظرف و سبزی را دوباره با آب سالم شست و شو دهید تا تمام انگل ها و باقی مانده ی مایع ظرف شویی از آن ها جدا شوند.

* ضد عفونی: برای ضد عفونی و از بین بردن میکروب ها مقداری پودر پرکلرین ۷۰ در صد را متناسب با ظرف مورد استفاده، در ظرف پر از آب ریخته (به ازای هر ظرف ۵ لیتری، ۱ گرم ‹‹ نصف قاشق چای خوری›› پرکلرین ۷۰ در صد)، به طور کامل حل کنید تا محلول ضد عفونی کننده به دست آید، سپس سبزی انگل زدایی شده را برای مدت ۵ دقیقه در محلول ضد عفونی کننده ی اخیر قرار دهید تا میکروب های آن کشته شوند. توضیح آن که اگر پرکلرین در دست رس نباشد می توانید از هر ماده‌ی ضد عفونی کننده ی مجاز دیگری که در داروخانه، سوپر مارکت یا بقالی ها وجود دارد، طبق دستورالعمل مصرف آن، استفاده کنید.

* شست و شو: سبزی ضد عفونی شده را به طور مجدد با آب سالم بشویید تا باقی مانده ی کلر از آن جدا شود و سپس مصرف کنید.

تذکر: مصرف نمک طعام به هیچ وجه در ضد عفونی سبزیجات مؤثر نیست.

با توجه به موارد فوق، برای نگه داری این گونه سبزیجات باید آب سطح سبزیجات به طور کامل گرفته شود، زیرا احتمال رشد میکروب ها که بعد از شستن به سبزیجات حمله می کنند به دلیل وجود رطوبت ( آب سطح سبزیجات ) بسیار زیاد است.

فساد سبزیجات

تمامی گیاهان خوراکی پس از جدا شدن از گیاه مادر چنان چه در نگه داری آن ها موازین و اصول نگه داری صحیح رعایت نشود، پوسیده شده و لذا قابلیت مصرف خود را از دست می دهند. از سویی، اگر چه کاهش کیفیت محصول با اختلالات فیزیولوژیکی شدت می یابد لیکن بدون شک مهم ترین عامل فساد فوری سبزیجات، فعالیت میکروارگانیسم ها است.

به طور کلی باید گفت فساد سبزیجات در نتیجه ی عوامل فیزیکی، واکنش های آنزیمی، واکنش های میکروبی یا ترکیبی از این عوامل است. به گونه ای که صدمات مکانیکی حاصل از حیوانات، پرندگان، حشرات یا ضربه زدن، زخمی شدن ، ترکیدن ، بریدن، یخ زدن، خشک شدن یا حمل نادرست باعث افزایش واکنش آنزیمی و یا رشد میکروب ها می شود. در ضمن شرایط نامناسب محیط در طول جمع آوری محصول، انتقال، نگه داری و فروش نیز باعث افزایش فساد می شود.

یاد آوری می شود عمده ترین یا غالب ترین نوع فساد نه تنها با نوع سبزیجات متفاوت است، بلکه تا حدی بستگی به گونه های آن ها ( سبزیجات ) نیز دارد. باید گفت فساد میکروبی می تواند ناشی از میکروب های گیاه و میکروب های ساپروفیت (گندزا) باشد که شما برخی از فساد سبزیحات را به صورت نرم شدن ریشه می بینید که در نتیجه آن ریشه ها آبکی، نرم، شل و بدبو هستند، برخی را به صورت لکه دار شدن برگ سبزی ها، کپک آبی رنگ و کپک کرک دار که خود را به صورت توده های پشمی سفید رنگ نشان می دهد، مشاهده می کنید. فساد ریشه ای نرم و آبکی که بیش تر در سبزیجات یافت می شود، فساد ناشی از لزج و ترش شدن است که توسط باکتری های ساپروفیت در سبزیجات به دلیل انباشته شدن رطوبت و حرارت ایجاد می شود و علاوه بر این موارد فساد قارچی سبزیجات است که باعث آبکی و نرم شدن سبزیجات می شود.

حذف فساد سبزیجات در اینجا هدف از فساد، عبارت است از هرگونه آلودگی ای مانند کپک زدگی، له شدن برگ ها، یخ زدن برگ ها و... به همین منظور باید گفت فساد در سبزیجات به صورت فساد سطحی و عمقی مشاهده می شود. چنان چه فساد سبزیجات سطحی باشد قبل از نگه داری باید آن را برطرف کرد. این عمل به وسیله ی جدا کردن قسمت فاسد شده است و در صورت نگه داری، به صورت روش هایی باید عمل کرد که پیش تر اعلام شد بنابراین تأکید می شود، حتماً قسمت فاسد شده باید جدا شود لیکن در خصوص شستن یا نشستن سبزیجات، برای نگه‌داری آن‌ها، به صورت روش‌هایی که اعلام شد و هم‌چنین بر اساس دستورالعمل سالم سازی سبزیجات می توان اقدام کرد. در خصوص فساد عمقی باید گفت که چنان چه سبزیجات دارای فساد عمیق باشند، باید قسمت های فاسد و فساد ایحاد کننده را به طور کامل جدا کرد تا به سبزیجات سالم آسیب و صدمه نرساند.

روش شستشوی مناسب سبزی‌ها

- ابتدا سبزی‌ها را خوب تمیز کنید و سبزی‌های پلاسیده شده را جدا کنید.

-سبزی‌ها را با آب سرد بشویید تا گل‌و لای و مواد اضافی آنها از بین برود (آب گرم سبب از بین رفتن برخی مواد مغذی موجود در آنها می‌شود، و سبزی را بیش از حد نرم می‌کند).

- اگر شستشو تحت فشار آب انجام شود، سبزی ها بهتر تمیز می‌شوند.

‏- برای از بین بردن تخم انگل‌ها باید سبزی‌ها را در یک ظرف مناسب بریبزید و ظرف را از آب پر کرد. برای هر لیتر آب باید ۳ـ۵ قطره مایع ظرفشویی در ظرف بریزید، سپس با دست هم بزنید تا تمام سبزی‌ها در کف حاصل از مایع ظرفشویی قرار گیرد.

پس از گذشت ۵ دقیقه باید سبزی‌ها را از بالای ظرف بردارید؛ زیرا تخم انگل سنگین است و در ته ظرف قرار می‌گیرد (نباید ظرف همراه سبزیجات را در آبکش برگردانید) سپ با آب سرد سبزی ها را کاملاً آبکشی کنید.

‏- برای از بین بردن میکروب‌ها باید سبزی‌هایی را که قبلاً با مایع ظرفشویی شسته شده‌اند، در مایع ضدعفونی‌کننده بریزید. برای این کار باید در یک ظرف ۱۰ لیتری آب، یک قاشق چایخوری پرکلرین (گرد کلر) را حل کنید و سبزی‌ها را به مدت ۵ دقیقه در آن بگذارید.

‏- پس از ضدعفونی کردن، باید سبزی‌ها را با آب سالم به خوبی بشویید.

‏- برای شستن میوه‌ها و سبزی‌هایی که در زیر زمین کشت می‌شوند، مانند هویج، سیب زمینی و... باید خاک روی آنها را با دقت پاک کرد. بهتر است کاهو ابتدا پرپر شود و سپس شستشو شود.

چند نکته در مورد خرید سبزیجات

‏- برای خرید سبزی از پلاستیک رنگ روشن یا پاکت کاغذی استفاده نمایید از پلاستیک مشکی (زباله) و روزنامه استفاده نکنید. اگر سبزیجات به مدت طولانی لابه لای روزنامه قرار گیرند، جوهر نوشته‌های روزنامه به تدریج جذب سبزی می گردند.

‏‏- در خرید سبزیجات توصیه می‌شود هر چه سبزی اندازه‌اش کوچکتر باشد تردتر می باشد.

‏- اگر نوعی خاصی از سبزی در فصل که در آن قرار دارید وجود ندارد، به جای انواع کنسرو شده، از انواع منجمد شده آن استفاده نمایید.

‏- سبزی‌ها دارای مقدار زیادی آب هستند که در صورت تبخیر باعث از بین رفتن بسیاری مواد مغذی موجود در سبزی و تغییر مزه آن ها نیز می‌شوند. با نگهداری سبزی‌ها در محیط مرطوب می‌توان مانع این تغییرات شوید.

‏- اگر سبزی‌هایی که در مغازه ها هستند در یخچال نگهداری شوند، مواد مغذی آنها به میزان بیشتری حفظ می گردد. آنزیم‌های موجود در سبزی‌ها سبب تغییر ترکیب سبزی‌ها و از دست دادن مواد مغذی آنها و همچنین باعث تبدیل قند موجود در سبزی‌ها به نشاسته می گردد. سرما باعث می‌شود فعالیت آنزیم‌ها کاهش یابد و در نتیجه دوام سبزی بیشتر گردد.

‏- برای نگهداری سبزی‌های خریداری شده در منزل توصیه می‌شود هر چه سریع‌تر آن را بشویید و پس از خارج شدن آب، آن را در پارچه نازک تمیز قرار دهید و در یخچال نگهداری کنید.

چهار عامل عمده باعث تخریب مواد مغذی موجود در سبزی‌ها می‌شوند: حرارت، نور، هوا و آب.

منبع: مجله خانواده خوشبخت

تهیه و تنظیم: مهناز عیسی زهی


786

سرویس : مقاله
تاریخ : ۱۳۹۸/۲/۲۵ - ۰۵:۴۹
کد خبر: ۴۵۷۸۹۸
 
ارسال به شبکه های اجتماعی
ارسال نظر
نام :
ایمیل:(اختیاری)
متن نظر:
لطفا مقدار عبارت
را در باکس روبرو وارد کنید:
ارسال
نظرات
انتشار یافته: 0
در انتظار بررسی: 0
غیر قابل انتشار: 0

آخرین اخبار

۱۳۹۸/۴/۲۷ - ۱۷:۱۰
چابهار به عنوان پایلوت طرح هوشمندسازی بنادر کشور انتخاب شد
مدیرکل فناوری اطلاعات سازمان بنادر و دریانوردی با اعلام اینکه بندر چابهار به عنوان پایلوت طرح هوشمندسازی بنادر انتخاب شده، گفت: امیدواریم از ابتدای مردادماه عملیات اجرایی آن در بندر چابهار شروع شود.
۱۳۹۸/۴/۲۷ - ۱۷:۰۹
۴۲ عدد شمش سرب مشکوک به قاچاق در سراوان کشف شد
رئیس اداره تعزیرات حکومتی شهرستان سراوان گفت: مأموران انتظامی این شهرستان ۴۲ قطعه شمش سرب مشکوک به قاچاق را در محور سراوان به سیرکان کشف کردند.
۱۳۹۸/۴/۲۷ - ۱۷:۰۷
سردار فدوی: آمریکایی‌ها در خلیج‌فارس تحت فشار روانی هستند
جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با بیان اینکه آمریکایی‌ها را مجبور کرده‌ایم در خلیج‌فارس، به زبان فارسی صحبت کنند، گفت: آمریکایی‌ها در خلیج‌فارس تحت فشار روانی هستند.
۱۳۹۸/۴/۲۷ - ۱۷:۰۴
سپاه کشتی خارجی حامل یک میلیون لیتر سوخت را در خلیج فارس توقیف کرد
گشت‌های شناور سپاه پاسداران، کشتی خارجی ‌حامل یک میلیون لیتر سوخت قاچاق را در جنوب جزیره لارک در خلیج فارس توقیف کردند.
۱۳۹۸/۴/۲۷ - ۱۶:۵۶
همیشه همان جایی که هستیم بهترین نقطه برای شروع است
مـا همگـی تغییـرات را دوسـت داریـم و میگوییـم دوسـت دارم تغییـر کنـم امـا از شـنبه، از فـردا، از هفتـه آینـده یـا از سـال دیگـر. ولـی ایـن را بدانیـد کـه هـر جایـی کـه اکنـون هسـتید بهتریـن نقطـه بـ...
۱۳۹۸/۴/۲۷ - ۱۶:۵۵
نبض شکم نشانه چیست
حتماً برایتان پیش آمده که در گردن یا مچ دست نبض را احساس کنید، اما در مورد احساس نبض شکم چه می‌دانید؟ این وضعیت ممکن است هشدار دهنده باشد، اما معمولاً نیازی به نگرانی نیست. شما احتمالاً فقط نبض را در ...
۱۳۹۸/۴/۲۷ - ۱۶:۵۴
مهم ترین نیازهای عاطفی کودک
نیازهای عاطفی در رشد و تعالی جنبه های فیزیکی کودک نیز مؤثر است. کودکان مانند بزرگسالان نیاز به پذیرفته‌شدن دارند. نباید والدین را نماینده آنها بدانید. هر کودکی نیازها، خواسته‌ها، آرزوها، احساسات و عق...
۱۳۹۸/۴/۲۷ - ۱۶:۵۳
معرفی جاذبه‌های تاریخی شهرستان زهک
زاهدان کهنه این اثر در حدود ۹ کیلومتری شمال غربی تپه شهرستان بر روی بلندی های بین رود ناصر و رود پریان واقع شده است.هنری ساروج لندور جهانگرد باستان شناس و جغرافیدان انگلیسی که در سال ۱۹۰۱ به سیستان س...
۱۳۹۸/۴/۲۷ - ۱۶:۵۲
طرز تهیه ماهی سرخ شده و شکم پر
مواد لازم برای 4 نفر: ماهی 5/1 کیلوگرمی از هر نوع که باشد: 1 عدد، روغن زیتون: 50 گرم، آبلیمو: 75 گرم، پیاز متوسط: 3 عدد، سیر: 2 پره، قارچ: 150 گرم، نخود فرنگی تازه: 150 گرم، کره:50+50 گرم، آرد: 75 گر...
۱۳۹۸/۴/۲۷ - ۱۶:۵۱
۵ ماده غذایی برای بهبود کیفیت خون
چگونه می توان کیفیت خون را بهبود بخشید؟ بگذارید ابتدا خون را تعریف کنیم: خون بافت مایع ارتباطی و پیوندی است که در میان مویرگ ها، رگ ها، شریان ها و بطن های تمامی مهره داران در جریان است. رنگ قرمز خون ب...

پربننده ترین ها

پر بحث ترینها

۱۳۹۸/۴/۲۳ - ۰۷:۵۳
۲ قاچاقچی در ایرانشهر دستگیر شدند
دادستان عمومی و انقلاب ایرانشهر از کشف بیش از سه تن انوع مواد مخدر و دستگیری دو قاچاقچی توسط سربازان گمنام امام زمان(عج) این شهرستان خبر داد
۱۳۹۸/۴/۲۴ - ۰۷:۵۷
کارگاه رسیدن به خود باوری در روستای خیرآباد برگزار شد.
باور کردن خود یکی از اولین قدم ها به سمت موفقیت است...
۱۳۹۸/۴/۲۴ - ۰۷:۰۱
نشست هماهنگی چهارمین نمایشگاه بین المللی دستاوردهای روستایی
بحث وتبادل نظر بخشدار مرکزی نیکشهر با مدیر کل دفتر روستایی در خصوص حضور سیستان و بلوچستان در چهارمین نمایشگاه بین المللی دستاورد های روستایی
۱۳۹۸/۴/۲۴ - ۰۶:۲۶
کارگاه طب سنتی در روستای خیرآباد برگزار شد.
مزاج فصل تابستان گرم و خشک است. تابستان بهترین فصل برای کاهش وزن است.
۱۳۹۸/۴/۲۴ - ۰۸:۰۳
کارگاه آموزشی پیشگیری از اعتیاد در شهرستان ایرانشهر برگزار شد
جوانان سالم ۱۵ تا ۲۰ ساله‌ای که برای کسب تجربه یا در اثر معاشرت با دوستان نامناسب یا معتادان به استفاده از مواد مخدر پرداخته‌اند، بیشترین طیف افراد معتاد را از نظر مبنا تشکیل می دهند. این گروه به علت ...
۱۳۹۸/۴/۲۴ - ۰۷:۰۲
برگزاری نشست کمیته محرومیت زدایی در شهرستان نیکشهر
نشست کمیته محرومیت‌زدایی شهرستان نیکشهربا حضور فرماندار و اعضای ستاد در سالن اجتماعات فرمانداری با محوریت سند توسعه بلوچستان برگزار شد.
۱۳۹۸/۴/۲۳ - ۰۷:۴۱
از مدینه تا توس
با تو، زانوان لرزانم به آرامش، رضا مى‌دهند و چشمان شناور در غروبم، بهجتى سبز را تجربه مى‌کنند.
۱۳۹۸/۴/۲۳ - ۰۶:۴۹
وزارت بهداشت از زنان سرپرست خانوار حمایت می کند
مشاور وزیر بهداشت در امور زنان و خانواده گفت: وظیفه وزارت بهداشت در برنامه اقدام و عمل در مورد زنان سرپرست خانوار که توسط دولت ابلاغ شده، در زمینه کنترل، پیشگیری و درمان بیماری های واگیر و غیرواگیر ای...
۱۳۹۸/۴/۲۳ - ۰۶:۴۷
آزادی ۱۵ زندانی جرائم غیر عمد سیستان و بلوچستان
مدیرنمایندگی ستاد دیه سیستان و بلوچستان گفت:۱۵ زندانی جرائم غیر عمد این استان به مناسبت میلاد امام رضا (ع) به آغوش گرم خانواده‌هایشان بازگشتند.
۱۳۹۸/۴/۲۲ - ۰۷:۴۷
ویزیت رایگان مردم روستای سیاهمرد شهرستان زابل
طرح «پایش سلامت» توسط خادمیاران سلامت انجام شد+تصویر